CREATIEvOEFENINGEN

Kinderen houden van spelen. Serieuze gesprekken kunnen voor kinderen best lastig vinden. 

Door op een creatieve manier te werken aan de dingen die je moeilijk vindt, wordt het minder zwaar. In het onderbewuste worden allerlei dingen in gang gezet. Kinderen vinden het leuk om te doen. Ze mogen bijvoorbeeld: tekenen, schilderen, kleien, knutselen of een moodboard maken. Aan de hand van deze kunstwerken gaan we in gesprek over wat we voelen bij het gemaakte werk.

Creatieve oefening om thuis met je kind(eren) te doen.

Smileys tekenen:

Verdeel je een groot tekenvel in 6 vlakken. In ieder vlak tekent het kind een emotie smiley: bang, boos, blij, verdrietig, druk en rustig. Dit zijn 6 voorbeelden van emoties. Je kunt zelf ook emoties bedenken die misschien beter bij jou en je kind passen. Hang de zelfgemaakte emotie-poster op een duidelijke plek.


Het kind kan het gebruiken om zijn emotie aan te wijzen als hij/zij het moeilijk vindt om het te zeggen óf als het gewoonweg prettiger vindt het aan te wijzen. Als de emotie-poster net klaar is kun je hem samen bekijken. Zijn er emoties-smileys die veel op elkaar lijken of emoties die elkaar vaak opvolgen? Bijvoorbeeld druk gedrag gevolgd door boos gedrag. Hoe was het om de emotie-poster te maken?


Tip: Als je samen een creatieve opdracht als deze gaat uitvoeren, blijf dan bij je kind aan tafel zitten. Maak er een fijn, intiem moment van.